ROZ_banner1.jpg ROZ_banner1.jpg

Een stijl voor ‘het beste gebouw ter wereld’

Rozet is het Arnhemse huis van de Bibliotheek, het Kunstbedrijf, de Volksuniversiteit en het Erfgoedcentrum. Het gebouw heeft inmiddels vele prijzen gewonnen: Beste Gebouw van het Jaar (BNA, 2014), het beste interieur (ARC, 2014) en huisvest ‘De Beste Bibliotheek van het jaar 2015’. Rozet was in 2016 genomineerd voor de titel ‘Beste gebouw ter wereld’!

Onzichtbare huisstijl

Wij maakten een transparante, fonkelende versie van het rozet (een ontwerp van Catalogtree) dat in honderdtallen in de gevel is verwerkt. We vatten dit rozet in een ‘venster’ waardoor het logo de kleur aanneemt van de ondergrond waar het op geplaatst is. Hierdoor ontstaat een fascinerende kijk op alle facetten van de gebruikers van het pand. Als een soort 'venster' op de wereld. Door op een geraffineerde manier gebruik te maken van transparantie en de variatie van de ondergrond is de huisstijl bijna ‘onzichtbaar’ en tegelijkertijd heel herkenbaar.

ROZ-logo.jpg

Poëtische openingsfilm

Een bijzonder gebouw moet op een bijzondere manier geopend worden. Samen met de enorme verscheidenheid aan bezoekers en bewoners is er een waar feest van gemaakt. Als openingshandeling startte Prinses Beatrix een kort filmpje dat we maakten met filmer Erik van Schaaik. Het is een poëtische animatie van het ontstaan van een rozet uit bergkristal. Met veel Arnhemse beelden gereflecteerd in de kristallen en ondersteund door opzwepende soundbites.

Digitale informatie: narrowcasting

De kern van het gebouw wordt gevormd door een wand met toonkasten die zich langs brede trappen omhoog slingert. Deze ‘kaderwand’ wordt gebruikt om exposities in te houden. Die worden gecureerd door Museum Arnhem en behandelen telkens een actueel thema. Vaak wordt werk getoond van cursisten van het Kunstbedrijf en toont de Bibliotheek boeken die passen bij het thema. Ook hangen er tientallen schermen in de wand die afwisselende informatie tonen, de narrowcasting. Wij ontwierpen de sjablonen waarmee medewerkers dit beeldend informatiesysteem kunnen vullen. Met een ingenieuze manier om de identiteiten van de verschillende ‘bewoners’ samen te voegen onder de vlag van Rozet.

ROZ-narrowcasting.jpg

Kleurige sjaals

Een echt bedrijfsuniform hebben de medewerkers in de bibliotheek niet. Maar om ze toch onderscheidend te laten zijn, ontwierpen we, samen met Mechtild Kets, een kleurige zijden sjaal voor de vrouwen. Met motieven die passen bij hun werk: de eerste Nederlandse tekst, een leesplankje, bladmuziek, spijkerschrift, digitale code. Voor de mannen verwerkten we de stof in een badge.

ROZ-sjaal2.jpg
ROZ-sjaal.jpg

Gevelbanieren, bewegwijzering, beletteringen

Het gebouw –ontworpen door Neutelings Riedijk– zit heel overzichtelijk in elkaar. Toch bestaat er geen gebouw zonder bewegwijzering. Samen met bureau Mijksenaar en de interieurontwerpers deMunnik-deJong-Steinhauser bedachten we een systeem dat goed past bij de heldere architectuur. We letten daarbij op kleur, contrast, lettergroottes en zorgen dat het geheel goed aansluit op de huisstijl.

ROZ-banieren2.jpg
ROZ_EGC.jpg ROZ-EGC2.jpg

Erfgoedcentrum: het verhaal van Arnhem

Onderin Rozet zit het Erfgoedcentrum. Hier vind je verhalen uit de rijke geschiedenis van Arnhem en omgeving. Die worden verteld aan de hand van objecten in vitrines en lades, en door middel van multimediale presentaties. Zo struin je al ontdekkend door de geschiedenis van onze stad. Wij maakten de grafische laag van dit ‘verhaal van Arnhem’. Van de tijdlijn langs de wanden, de verhalen op de kasten tot aan de bijschriften bij de objecten.

ROZ-EGC1.jpg
advies animaties banieren beletteringen brochures folders fotografie huisstijl inrichting logo presentaties sjablonen uitnodigingen websites