banner-DSC09978Meinerswijk.jpg banner-DSC09978Meinerswijk.jpg

Vind je weg in Arnhems wilde achtertuin

Stadsblokken Meinerswijk is het Central Park van Arnhem. Inderdaad, centraal gelegen tussen Noord en Zuid, een beetje wild en ruig. Hier kun je bijzondere volgels spotten. Maar er ligt ook een bijzondere geschiedenis achter de distels en schietwilgen. Die van de jarenlang geheime IJssellinie. Of nog verder terug: het romeinse Castellum. Wij ontwierpen een robuuste parkstijl en een informatie- en bewegwijzeringssysteem van cortenstaal en beton.

Staal en beton

De objecten zijn gemaakt van beton en Corten-staal, dat onder invloed van het weer snel roest. Die roestbruine kleur vind je ook in de parkstijl terug. De letters zijn met een waterstraal uit het staal gesneden. Helaas moet je rekening houden met vandalen die de geschiedenis geweld aan willen doen. Dat is met deze stalen letters een stukje lastiger. Toch zijn helaas sommige doorkijkvensters (kijk door het venster en zie de geschiedenis geprojecteerd op de plek waar je die jaren geleden kon aantreffen) al meer dan eens vervangen. Het staal is gezet en alles is tot een geheel gemonteerd door Casper Helldorfer die -heel toepasselijk- zelf in het gebied woont. Het doorzagen van een tank kazemat werd te kostbaar. Daarom is er een grafische verbeelding gemaakt.

DSC00061Meinerswijk©ErikVos-lr.jpg
DSC00085Meinerswijk©ErikVos.jpg

Spannende geschiedenis en boeiende natuur

Er valt veel te beleven en vertellen in dit ruige stadspark. Over de geheime operatie om de russen buiten de deur te houden door grote delen van Nederland onder water te laten lopen, bijvoorbeeld. Je kunt in Meinerswijk nog diverse overblijfselen van die IJssellinie terug vinden. We maakten er ook een boeiende animatie over.

DSC00098Meinerswijk©ErikVos.jpg

Uitleg op tafel

Op de plaatsen waar veel te vertellen is, hebben we 'tafels' geplaatst waarop aangegeven staat waar je bent (ja... hoe weten we dat, hè?) en wat je hier kunt vinden. Teksten zijn van Richard Derks van Het Verre Oosten.

Bewegwijzering advies beletteringen huisstijl ruimtelijk ontwerp stadsmeubels